Panko – er japanske brødkrummer

Panko brødkrummer, panko krummer, panko rasp – ja, panko betyder faktisk oversat brødpulver. Panko er et produkt, som kokkene i nutidens japanske såvel som europæiske køkkener ikke kan undvære. Er særdeles velegnet til både at fritere og stege, og giver bare en lækker sprød skorpe.  



Hvad er panko lavet af?

Panko laves af japansk mælkebrød eller Hokkaido-brød; som er et blødt, luftigt hvidt brød. Brødet blev udviklet i det tyvende århundrede, ved hjælp af en kinesisk ingrediens (stivelse) kaldet 'tangzhong' (som kræver mindre mel end vi normalt bruger på vores breddegrader – derfor er det blødere og luftigere).
Skorperne fjernes, og brødet nedbrydes til store flager (frem for små krummer), inden det tørres helt. Denne proces gør japanske brødkrummer sprødere og mere delikate end friske brødkrummer eller hjemmelavede brødkrummer.

Hvorfor skal man bruge panko rasp?
Panko rasp giver en meget bedre sprødhed en normal raps det skyldes at krummen er lidt større end almindelig raps. Så du får meget mere sprødhed, og som en lille ekstra bonus - pankoen suger også meget mindre olie. Må næsten siges at være win-win…

Hvor kan jeg bruge panko rasp?
Du kan bruge panko rasp til alle ting hvor man bruger normal rasp i dag. Om det er til panering, i fars eller du ellers bruger rasp, kan du roligt erstatte det med panko.
I Japan spiser man meget katsu – katsu er et sprødt friteret stykke protein (f.eks. rejer, kylling, gris, eller fisk) som er paneret med panko. I lighed med den tyske schnitzel er katsu en af de vestlige retter som er blevet adopteret og tilpasset til den lokale smag – og er nu blevet en vigtig del af det japanske køkken.
Katsu kan serveres med flere forskellige saucer - salat eller ris, hvilket gør kombinationsmulighederne mange – nok også en af grundende til, at retten er så utroligt udbredt og populær.    

Kan man få glutenfri panko?
Ja, det kan man godt - det er lavet på ris og har sammen effekt og brug som almindelig panko – denne er bare uden gluten. Vores glutenfri panko er udelukkende fremstillet af japansk "uruchi"-ris uden tilsætningsstoffer, eller stråforkorter.