Japansk Shochu er generelt lavet med destilleret alkohol, fordi det er nemmere af infusere frugt i destilleret alkohol end i sake.
Shochu er en destilleret alkohol, der dukkede op i Japan omkring det 16. århundrede på øen Kyushu.
Der er optegnelser der viser, at Shōchū blev produceret i Kagoshima i det 16. århundrede, så det er sandsynligt, at det gradvist spredte sig over hele Japan via Miyazaki og Kuma-området og fandt vej til forskellige regioner som en lokal specialitet.
Det er nu produceret over hele Japan. Den kan laves med ris, byg, boghvede, sød kartoffel, sort sukker og sake kasu/sake less.
Shōchū kommer sjældent i konflikt med smagen af mad nærmere tværtimod. Smage i maden, såsom olier og fedtstoffer, skylles væk af den forfriskende smag af Honkaku Shōchū, hvilket ofte ender med at gøre retterne mere smagfulde.
Der er to hovedtyper af Shochu:
Honkaku
Honkaku er også kendt som den autentisk Shōchū, destilleret kun én gang og tilbyder meget rige aromaer og smagsnoter. Honkaku Shōchū alkoholindhold er normalt 30-45%, hvilket er højere end sake, så denne fortyndes normalt med enten varmt eller koldt vand, eller i nogen tilfælde også med te.
Korui
Derimod er korui destilleret flere gange, har en lettere aroma og smag, samt et alkoholindhold på under 36%.
Smagsvarianter:
Kome Shōchū
– som er produceret på ris, og produceres over hele Japan. Et af de ældste produktionsområder er Kuma-regionen – og netop betegnelse Kuma Shoche er faktisk beskyttet af selveste Verdenshandelsrganisationen.
Mugi Shōchū
– produceret på byg, og menes at stamme fra øen Iki. Iki er ret flad, og har den næststørste slette i Nagasaki regionen. Netop derfor er Iki ideel til dyrkning af korn og frugter, men er også kendt for sit kvalitetsoksekød samt friske fisk og skaldyr fra Genkainada havet. Derudover er det som sagt også her på Iki, at byg Shochu blev født.
Imo Shōchū
– er produceret ved hjælpe af søde kartofler. Indenfor de senest år er der flere forskellige sorter og farver til - som giver helt nye spændende farver og smagsoplevelser.
Kokuto Shōchū
– denne shochu har en meget subtil og sød aroma af sort sukker, som kun producres på Amami øerne. Aromaen af japansk sort sukker har en karakteristisk sødme - typisk for brun farin, og er let syrllig med et strejf af kokosolie. Denne søde og fedme, gør også at denne type shochu oftere fortyndet med koldt vand - fremfor det lidt mere klassiske varmt vand.
Sakekasu Shōchū
- her er grundlaget filtreret sake kasu/sake less. Dette er meget japansk - baseret på filosofien om, at ris bruges uden spild. Ris som basisfødevare, som ingrediens i sake, sake kasu og Shōchū, samt genanvendelse af restproduktet efter destillation til brug som gødning til næste års risafgrøde.