Hvad er miso?

Miso pasta: en smagfuld oplevelse

06 Sep, 2024Rene Møller

Miso pasta giver dine retter ny smag

Miso er en afgørende ingrediens i det japanske køkken. Det har en stor anvendelighed og giver en utrolig dybde til dine retter. Miso kan både bruges i det salte og det søde køkken, hvor det kombineres perfekt med salt, og det giver en fantastisk umami! For en god miso opskrift, kan du starte med en enkel miso suppe med nudler eller en marinade til kød. Men hvad er miso? Det vil vi forklare her.

Hvad er miso pasta?

Miso pasta er fermenteret sojabønnepasta med umami-smag.

For danske kokke er miso pasta fermenteret sojabønnepasta med umami-smag til mange typer mad..

Her kan du finde Yeschef store udvalg af Miso

Misoens historie

Som flere andre produkter, er miso kommet fra Kina til Japan, formentlig via den Koreaske halvø. Dette skete i det 7. århundrede, hvorefter man forædlede miso til det, man kender i dag. Miso, oprindeligt kaldet Misbo, blev hurtigt bredt ud til hele Japan og blev ofte produceret med lokale ingredienser og produktionsmetoder, ofte afhængig af klima, kultur og traditioner.

Højtstående hoffolk i det gamle Japan brugte miso som krydderi, som dyppelse, eller endda som medicin. Senere blev miso og specielle ris også brugt som aflønning eller som gaver. Så datidens miso var bestemt meget værdifuld.

Miso supper, hvor miso-pastaen blev opløst i bouillon i starten af det 12. århundrede, blev sammen med ris en simpel og nem ret til samuraierne.

Efterhånden som produktionen af soja blev mere udbredt, begyndte almindelige folk også at spise miso-supper mere regelmæssigt, og der begyndte efterhånden at blive udviklet flere former for fødevare, der var krydret med miso. Og da miso generelt er meget nærende og nem at konservere, blev det samtidig også udbredt, at de kæmpende soldater i de store krige. De lavede simpelthen en kugle af tørret eller bagt miso, som de så kunne bære med sig. Fra det 17. århundrede var miso allerede en meget vigtig og uundværlig del af befolkningens liv.

Forskellige typer af miso hos YesChef

Hos YesChef finder du et bredt udvalg af miso, der kan løfte dine retter til nye højder. Her er en oversigt over de forskellige typer miso, vi tilbyder:

Hvid miso

Hvid miso, også kendt som Shiro miso, er en mild og sød variant, der er perfekt til dem, der er nye i miso-verdenen. Den har en kort fermenteringstid og en lys farve, hvilket gør den ideel til dressinger, saucen og lette supper.

Rød miso

Rød miso, eller Aka miso, har en længere fermenteringstid, hvilket giver den en dybere og mere kompleks smag. Den er mørkere i farven og har en rig umami-profil, der passer godt til kraftige supper, gryderetter og marinader.

Byg miso

Byg miso, kendt som Mugimiso, er lavet med byg-koji og har en unik, nøddeagtig smag. Den er alsidig og kan bruges i en række retter, fra supper og saucen til marinader, nudler og dips.

Miso med smag

YesChef tilbyder også miso med forskellige smagsvarianter, der kan tilføre ekstra dimensioner til dine retter. Prøv miso med smag af ingefær, hvidløg eller chili for at give dine retter et spændende twist. Disse varianter er ideelle til marinader, dips og saucer, hvor de kan tilføre både dybde og kompleksitet.

Uanset hvilken type miso du vælger, kan du være sikker på, at YesChef leverer produkter af høj kvalitet, der vil berige dine kulinariske kreationer.

Hos YesChef kan du nemt foretage et køb af vores forskellige misoprodukter direkte fra vores hjemmeside. Vi tilbyder en brugervenlig online butik, hvor du kan finde alt fra klassisk traditionel miso til de mere eksperimenterende smagsvarianter. Vores online platform gør det nemt og bekvemt at handle, så du hurtigt kan få de ingredienser, du har brug for til dine kulinariske udfoldelser.

Forskellige fabrikker hos YesChef

Hos YesChef samarbejder vi med nogle af de mest anerkendte miso-producenter for at sikre, at du får produkter af højeste kvalitet. Her er en dybere indsigt i nogle af de fabrikker, vi arbejder med:

Kantoya fra Kyoto

Kantoya er en traditionsrig miso-producent, der har eksisteret i flere generationer. De er kendt for deres dedikation til traditionelle fremstillingsmetoder, hvor hver batch miso fermenteres i træfade for at opnå en dyb og kompleks smag. Kantoya's sortiment spænder fra mild hvid miso til intens rød miso, og de er særligt værdsat for deres kompromisløse kvalitetsstandarder. Deres produkter er ideelle til både nybegyndere og erfarne kokke, der ønsker at tilføje autentisk japansk smag til deres retter.

Hikari fra Nagano

Hikari er en af de mest respekterede miso-producenter i Japan, kendt for deres innovative tilgang og brug af økologiske ingredienser. Hikari kombinerer traditionelle fermenteringsmetoder med moderne teknologi for at sikre konsistens og høj kvalitet i hver batch. De tilbyder et bredt udvalg af miso, herunder specialvarianter med smag af ingefær, hvidløg og chili, som du nemt kan bruge i en miso opskrift. Hikari's produkter er perfekte for dem, der ønsker at eksperimentere med nye smagskombinationer i deres madlavning.

Yebisuya fra Fukuoka

Yebisuya fokuserer på at bevare de traditionelle japanske fermenteringsmetoder, der er blevet brugt i århundreder. Deres miso er kendt for sin rige smag og høje næringsværdi, hvilket gør den til et populært valg blandt sundhedsbevidste forbrugere. Yebisuya bruger kun de fineste ingredienser og en passende mængde salt og fermenterer deres miso i keramiske kar for at opnå en unik smagsprofil. Deres sortiment inkluderer både klassiske og moderne varianter, der passer til enhver ret, fra supper og saucer til marinader og dips.

Og mange flere

YesChef samarbejder med mange andre anerkendte miso-producenter, der hver især bringer deres unikke ekspertise og smagsprofiler til bordet. Disse producenter er nøje udvalgt for deres engagement i kvalitet og autenticitet, hvilket sikrer, at du altid får adgang til de bedste produkter på markedet, herunder miso beriget med naturlige ingredienser som salt. Ingen nævnt, ingen glemt – vi sikrer, at du altid får adgang til de bedste produkter på markedet.

Uanset hvilken producent du vælger, kan du være sikker på, at YesChef leverer miso af højeste kvalitet, der vil berige dine kulinariske kreationer.

Forskellige typer af miso

Miso findes i 3 forskellige kategorier, som bestemmes ud fra, hvilken bestanddel, misoen er lavet af. De 3 er Komemiso, lavet på ris-koji, Mugimiso, lavet på byg-koji og Mamemiso, som er lavet på soja-bønne. Fremstillingsmetoden er den samme, uanset hvilken slags miso, det drejer sig om. Først bliver sojabønnerne vasket og så dampet. Så tilsættes enten en ris-koji eller byg-koji, samt salt, hvorefter det hele placeres i en lufttæt fermenteringstank. Her får mikrobakterierne fra koji-svampen de bedste arbejdsbetingelser og fermenteringen får lov til at gå sin gang. Efter flere måneder, og i nogle tilfælde flere år, er misoen nu klar til brug. Dog er graden af fermentering for soja-miso en del mindre, hvilket giver en stærk, let bitter og skarp smag.

Det er vigtigt at huske, at miso, efter endt fermentering fortsætter med at ældes. Dette giver med tiden en mørkere farve. Miso er som nævnt en vigtig bestanddel af det japanske køkken, på lige fod med dashi, soya, riseddike tempuramel og ponzu.

Miso suppe og hvordan du laver den med miso pasta og dashi (miso opskrift)

Miso suppe er en klassisk japansk ret, der er kendt for sin rige umami-smag og nærende egenskaber, ofte suppleret med nudler for en mere fyldig oplevelse. Den er enkel at lave og kræver kun få ingredienser: miso pasta og dashi.

Ingredienser

  • 4 kopper vand
  • 1/2 kop dashi (pulver eller flydende )
  • 3-4 spsk miso pasta (hvid, rød eller byg)efter smag
  • 1/2 kop tofu, skåret i små terninger
  • 1/4 kop hakket forårsløg
  • 1/4 kop wakame tang (valgfrit)

 

Fremgangsmåde

  1. Forbered dashi: Start med at koge vandet i en gryde. Når vandet koger, tilsæt dashi og rør, indtil det er helt opløst. Dette vil danne basen for din miso suppe.
  2. Tilsæt tofu og tang: Skru ned for varmen og tilsæt tofu-terningerne og wakame tangen, hvis du bruger det. Lad det simre i et par minutter, indtil tofu'en er opvarmet og tangen er blødgjort.
  3. Tilsæt miso pasta: Tag en lille skål og opløs miso pastaen i en smule af den varme dashi-bouillon. Dette gør det lettere at blande miso'en jævnt i suppen. Tilsæt den opløste miso tilbage i gryden og rør forsigtigt. Vær forsigtig med ikke at koge suppen efter tilsætning af miso, da det kan ødelægge smagen og de gavnlige bakterier.
  4. Servering: Hæld suppen i skåle og pynt med hakket forårsløg. Server straks og nyd den varme, nærende miso suppe.

 

 

Miso suppe er ikke kun lækker, men også fyldt med næringsstoffer og probiotika, der er gode for din fordøjelse. Prøv at eksperimentere med forskellige typer miso pasta og tilsætninger for at finde din perfekte version.

 

More articles

Kommentarer (1)

  • Hej Yeschef. Tusinde tak for alt den information om miso.

    Susanne

Skriv en kommentar