Dashi

Dashi er en fond/bouillon, som er ekstremt vigtig i det japanske køkken. Dashi bouillon bruges både af kokke og til den daglige private madlavning i Japan. Det skyldes dens anvendelighed og den umami, den kan tilføje maden. Dashi laves oftest på en blanding af katsuobushi og kombutang. Katsuobushi er en bonito (tun), som er tørret og røget, hvilket giver din dashi en fantastisk smag. Udover dashi med tørret bonito kan du også lave dashi med østers, dashi med rejer, og vi har sågar en vegansk dashi, så der er uendeligt mange muligheder.
Hos YesChef kan du købe de bedste dashier på markedet.

Hvad er dashi?

Dashi er en fællesbetegnelse for fonder og bouilloner, som er afgørende i det japanske køkken. Det er svært at identificere nøjagtig, hvornår den første dashi blev lavet, men flere mener, at den første dashi blev produceret for over 800 år siden. I dag er dashi en grundsten i det japanske køkken, hvor den klare væske bliver brugt i en række japanske retter. Udover at være vigtig i Ramen (den populære japanske suppe), så bruges den også i Okonomiyaki og i Takoyaki.

Hvad består dashi af?

Dashi er egentlig en yderst simpel ingrediens, som er pakket med smag. Den består af vand, der hovedsageligt bliver tilføjet kombutang og katsuobushi. De tre ingredienser kombineret giver en helt utrolig smag, som i 1908 blev kategoriseret som umami.
Selvom det er mest normalt at bruge katsuobushi/bonito, så laves dashi også i en vegansk udgave. Her lader man kombu spille en mere fremtrædende rolle, som giver en fremragende dashi.

Hvordan bruger man dashi?
Dashi kommer både i flydende form og som pulver. Du kan bruge dashi i dine supper eller saucer, hvor det giver en fantastisk umami. Du kan også bruge pulveret i dejblanding, hvor du gerne vil give din ret et ekstra touch.